Nasza pasieka

nie ma charakteru przemysłowego. Jest to pasieka przydomowa, mieszcząca się na terenie mazowieckiej gminy Prażmów, z dala od ośrodków przemysłowych i wielkich, monokulturowych upraw rolnych. Nasze pszczoły korzystają z naturalnych pastwisk na nieużytkach, terenach zalewowych, starodrzewiach, lasach i przydomowych sadach. Dzięki temu znajdujemy się daleko od zanieczyszczeń, zarówno tych przemysłowych, jak i rolniczych. To sprawia, że pszczoły mają możliwość swobodnego doboru roślin, z których nektaru korzystają. A zawsze wybierają najlepsze. Nie stosujemy także przewożenia uli na uprawy (np. rzepak, wrzosy, gryka). Wynika to z naszej filozofii, która mówi, że pszczoły powinny działać w naturalnym, zróżnicowanym środowisku i wybierać z niego to, co najlepsze.

Uważamy, że

najlepsze miody powstają z roślin, których nikt nie nawozi i nikt nie opryskuje pestycydami, czyli takich, które rosną dziko w naszej okolicy. Miód, który można kupić w sklepie jest najczęściej mieszaniną produktów z różnych części świata. To tak, jakby wymieszać ze sobą wiele gatunków i odmian różnej jakości wina, zabutelkować i sprzedawać w sklepie jako „wino z terenu Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej”. Nasze miody można porównać do win z małych, lokalnych winnic. Są niepowtarzalne, jak niepowtarzalna jest okolica naszych pasiek w dolinie rzeki Jeziorki. Jednak pszczoły to nie tylko miód. W naszej pasiece propagujemy także korzystanie z innych dóbr produkowanych przez pszczoły. Mleczko pszczele, pierzga, pyłek, kit pszczeli (propolis), to wszystko produkty od wieków znane ze swoich leczniczych właściwości.
(c)2023, All Rights Reserved